200g
Fortykkningsmiddel Xanthan gum
Fra nettsiden KRISTINKOKER.COM :
"Mitt yndlingsbindemiddel. Bakterielt fremstilt karbohydrat som danner en seig gelé i vann. Gir en utrolig bra konsistensforbedring til glutenfri gjærbakst, og også til kaker. Jeg bruker ikke xanthan i f.eks knekkebrød, da kan de bli seige. Kjøpes på nett (f.eks fra allergikost.no) Dyrkes på stivelse eller sukkerarter (mat til bakteriene) og vanligste dyrkningsmedium ser ut til å være mais. Vi har imidlertid tålt xanthan også i de årene da mais var svært dårlig tolerert. I teorien kan xanthan dyrkes på hveteglukose eller hvetestivelse, men jeg har til gode å se dette, da de fleste produsentene av xanthangummi selger det som et glutenfritt produkt."

Anbefalt bruk av xanthan gum:
Som en generell regel for et allsidig mel kan man tilsette ½ - 1 ts per 2,5 dl til glutenfritt mel for å få en smidig og god deig, eller tilsett rett i de magevennlig melblandingene og bruk så melblandingen som normalt mel.
For ekstra deiger og bakst som krever litt ekstra elasitet kan du bruke følgende:
Kake: ¼ ts pr 2,5 dl mel
Brød/boller: 1 ts pr 2,5 dl mel
Pizzabunn: 2 ts pr 2,5 dl mel
ingredienser:
Xantangummi

Næringsinnhold (pr. 100g):
Energi | 741 kJ / 172kcal |
Fett | 0 g |
- herav mettet fett | 0g |
Karbohydrater | 0,8g |
- herav sukker | 0g |
Fiber | 79,7g |
Protein | 3,7g |
Salt | 3,4g |